vrijdag 3 april 2015

Food: cassata


Hey allemaal,
Dit weekend vierde ik mijn verjaardag. Mijn moeder en ik bakken meestal een paar taarten voor de verjaardag en dit keer hebben we een hele nieuwe taart geprobeerd. Het is een soort marsepeintaart, maar toch anders. Lees snel verder als je wilt weten hoe je dit maakt!

Cassata is een Siciliaanse taart. Het is een marsepeintaart, maar dan met ricotta, pure chocola en citroenrasp.

Wat heb je nodig?
*500 gram ricotta                             *150 gram citroenrasp (zo’n bakje met citroenrasp, niet de schil)
*8 eieren                                           *6 zakjes vanillesuiker
*deegroller                                       *300 gram marsepein (het leukste is verschillende
*bakpapier                                        kleuren die wel op elkaar lijken, bijv. roze en wit)
*250 gram poedersuiker                  *200 gram fijne kristalsuiker            
*2 springvormen, ongeveer             *150 gram bloem (gezeefd)              
24 cm, ingevet                                 *250 gram pure chocola, 72% cacao (in stukjes)

En nu?
1. Verwarm de oven voor op 200 C. Doe het bakpapier op de bakplaat en doe de ricotta erop. Zet dit ongeveer 30 minuten in het midden van de oven. Laat het nu afkoelen tot kamertemperatuur.
2. Verlaag de oventemperatuur naar 180 C. Doe het bakpapier in de 2 springvormen.
Meng 6 eieren, 3 zakjes vanillesuiker en 150 gram suiker in een kom met een mixer in 8 minuten tot een luchtig beslag. Spatel in delen de bloem erdoor. Als het goed door elkaar is kan je het beslag verdelen over de springvormen. Bak in ongeveer 20 minuten de cakes gaar. Haal de cakes uit de oven en laat ze 15 minuten afkoelen nog in de vormen. Haal ze nu uit de vormen en laat ze nog 1 uur helemaal afkoelen.
3. Doe nu de ricotta in een kom en doe de rest van de vanillesuiker en de rest van de suiker erbij. Roer dit met een garde los. Spatel nu de chocolade en 2/3 van de citroenrasp er doorheen.

Bestrijk hiermee 1 cake. Als het goed verdeeld is leg je de andere cake erop.


4. Als je twee verschillende kleuren marsepein hebt ga je deze marmeren. Je mengt ze samen, maar wel zo dat je nog ziet dat het twee (of meer) verschillende kleuren zijn. Ik heb donker roze, licht roze en wit gebruikt.

Als je de kleuren gemengd heb rol je de marsepein uit. Doe dit iets groter dan de taart, zodat de marsepein mooi om de taart heen valt. Leg de marsepein op de taart en snijd de randjes die over zijn weg.

5. Splits de laatste 2 eieren, je hebt alleen het eiwit nodig. Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop het stijf met een mixer.


Voeg ondertussen ook de rest van de citroenrasp en de poedersuiker toe. Doe dit mengsel bovenop de taart.


Nu is je taart klaar!

Ik heb hem nog versierd met hartjes, pareltjes en roze suikerkristallen, maar dat hoeft niet per se.
Dit is hem uiteindelijk geworden!
De taart is heel machtig, dus het is handig als je kleine stukjes afsnijdt. Door de citroenrasp is de taart iets frisser. Ik vind de taart erg lekker!
Wat voor taart bak jij graag?
Liefs,
Willemijn

1 opmerking:

  1. Ik bak zelf vaak marsepijn, maar ik bak ook wel andere taarten zoals: appeltaart. Ik ben je zusje en vond je cassata heel erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen